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TOWN OF RICHMOND
MEMORANDUM

TO: Members of the Town Council
FROM: Karen Ellsworth, Town Solicitor
DATE: 20 October 2023

RE: Conduct of Town Council meetings

I have been asked whether a Town Council member has the right to speak from the podium
as a private citizen during the public forum portion of a Town Council meeting.

My opinion is that a Town Council member does not have the right to use the public forum to
address his or her fellow Council members or the public.

There is no requirement under the Open Meetings Act that a town council provide a public
forum for citizens’ comments. R.I. Gen. Laws § 42-46-6(d); Chiaradio v. Westerly School
Committee (OM 22-01); Fiero v. Rhode Island Department of Education Council on K12 (OM
20-49); Neill v. Nasonville Fire District Board (OM 19-01). Therefore, no person has the right to
speak during a Town Council meeting unless he or she is permitted to do so by the person
presiding over the meeting.

In Castelli v. Coventry Town Council, the Attorney General’s Office found that § 42-46-6(d)
does not prohibit members of a public body from responding to a comment during the “public
forum” portion of a meeting, even if the subject matter of the comment was not on the meeting
agenda, but that the right to initiate discussion of a matter that is not on the agenda does not
extend to members of the public body. R.I. Gen. Laws § 42-46-6(d) explicitly states that “No
public body, or the members thereof, may use this section to circumvent the spirit or
requirements of this chapter.” That is why the Town Council Rules of Procedure says that “town
council members may not initiate discussion of a matter not on the agenda” during a public
forum.

A Town Council member cannot “recuse” himself or herself in order to speak during public
forum. To “recuse” is to voluntarily refrain from discussing or voting on a matter before a public
body. Since the Open Meetings Act prohibits a public body from discussing or voting on any
matter raised during a public forum, it would be pointless for a Town Council member to recuse
himself or herself during public forum. A Town Council member is not a member of the public
for the purposes of the Open Meetings Act, and cannot become a member of the public simply by
“recusing.”

The purpose of the Open Meetings Act is to insure that “public business be performed in an
open and public manner and that the citizens be advised of and aware of the performance of
public officials and the deliberations and decisions that go into the making of public policy.” R.L
Gen. Laws § 42-46-1. A meeting is “the convening of a public body to discuss and/or act upon a




matter over which the public body has supervision, control, jurisdiction, or advisory power.” R.I.
Gen. Laws § 42-46-2(1).

In my opinion, the Open Meetings Act is intended to limit discussion during Town Council
meetings to matters directly related to government administration, and that it is improper for any
Town Council member to discuss his or her opinion about the conduct of other Town Council
members or any other personal issue during a public meeting. There are other ways for a member
of a public body to make constituents aware of his or her personal views and opinions.

The purpose of posting an agenda for a Town Council meeting is to tell members of the
public what will be discussed. As the presiding officer, the Town Council President has the
obligation to make sure that a public meeting is conducted in an orderly manner and that Council
members discuss matters that are within their jurisdiction. For that reason, the Town Council
President has the right to prohibit any speaker, whether a member of the Town Council or a
member of the public, from making disparaging personal remarks. See R.I. Gen. Laws §§
42-46-5(d), 45-3-18, 45-3-19.





